jueves, 4 de octubre de 2012

Systembolagets Hemleverans och främsta anledning.


En dag läste jag om Systembolagets historia, jag var väldigt nyfiken hur allt började, förklaringen var alldeles enkel och lätt att förstå ”nipn&%€#ka missbruking iken att nipn&%€#ka missbruking iken att minska alkohols missbrukning”. Det var förståelig, man kan tänka sig att en bra stat bryr sig om sina invånare, även om de inte tycker om. Det är statens främsta ansvar.

Nutiden alkohol missbrukning har minskats, det fortfarande finns eftersom det ska finnas alltid och överallt oavsett av hur mycket ska man kämpa. Det något som vi kan kämpa men vi ska aldrig eliminera. Frågan är om svenskar har ändrat sig eller om kontroll över alkohol är den endast som ska rädda Sverige från alkohols missbrukning problem?

I morse läste jag om Systembolagets hemleverans som jag tycker det kan ha fördelar samt som nackdelar. Nu kan man inte behöva gå till Systemet som det kan ligga ganska långt bort också man inte behöver ha koll på butikens öppettid eller man kan beställa mer alkohol när kan inte köra längre. Men å andra sida alla som har missbruknings problem ska ha tillgång till alkohol mycket enklare, som var Systemets främsta anledning.  

Om vi pratar på enklare sätt vi kan säga att Systembolagets anledning är att skapa en sämre alkohol tillgång och kontrollera hur mycket alkohol är såld. Men om nu ska Systemet sälja vid hemleverans det blir en större tillgång och inte så mycket kontroll till vem egentligen ska de sälja. Det verkar att de bara vill sälja mer och känna mera pengar. Om de vill ge en bättre tillgång till alkoholen varför inte staten låta alla andra affärer sälja alkohol.

Då frågan är, är det värde att ha ett monopol utan anledning?

No hay comentarios:

Publicar un comentario